Ovlivnění finančních trhů americkými volbami 7. 10. 2024

Ovlivnění finančních trhů americkými volbami

Žhavé téma, které se aktivně řeší už od začátku roku. Jak dopadnou americké volby a jak to ovlivní nás jako spotřebitele či z makroekonomického pohledu našeho státu?

Nejvíc sledovaná politická událost, která ne že může, ale ovlivňuje průběh na finančních trzích. Když se prvně podíváme do historie, při volbě prvního černošského prezidenta Barraca Obamy spadly technologické fondy o 30%. Tato skutečnost netrvala dlouho a víceméně v krátkém horizontu se tyto akcie vyrovnali do normálu. Avšak co očekávat při zvolení Harrisové či Trumpa? 

Kamala Harrisová X Donald Trump

Kamala Harrisová - demokratická kandidátka

Kamila Harrisová nyní jako víceprezidentka Joe Bidena by byla po zvolení první ženou, která by ovládla post prezidenta USA.

Její volební kampaň sází hlavně na obyčejné lidi a hlavně lepší podmínky pro spotřebitele. Navýšení daní pro velké korporáty a snížení daní pro ty nejchudší. Harrisová je zastánce evropské sociální demokracie, což lze chápat jako podpora obyčejných Američanů.

Zaměřuje se hlavně na sociální spravedlnost a opatření v oblasti klimatu a ekonomické reformy.

 

Donald Trump - republikánský kandidát

Uvádí se, že Trump zastává radikální politiku, která staví Ameriku na první místo a na otevřeném transatlantickém ekonomickém systému mu záleží poměrně málo.

To podkládá taky jeho volební kampaň, ve které zmiňuje, že bude pro nižší daně pro korporace a státní kasu bude plnit hlavně z cel, které chce uvalit na veškeré dovážené zboží (10%) a vyšší clo chce stanovit na čínské zboží a to ve výší 60%.

Dle propočtů různých firem zabývající se touto problematikou je jasné, že navýšení cel by nepokrylo náklady spojené s vedení Ameriky. 

S Trumpem se často spojuje for Business, což toto tvrzení naprosto sedí jeho volební kampani.

 

Nelze vynechat, že tyto dvě strany se nerozdělují na 2 tábory, jak se to může jevit z propagovaných zdrojů. Často ve volebním programu Trump a Harrisová mají podobné body jako např. daňové slevy apod.

Politická nejistota může vést ke zvýšené volatilitě (kolísavosti) na trzích.

Za jeden z přímých dopadů amerických voleb na akciový trh lze považovat zvýšenou volatilitu. Pokud je výsledek voleb nepředvídatelný nebo existuje vysoká pravděpodobnost, že vítězný kandidát výrazně změní dosavadní politické směřování, může to na trhu zvýšit nejistotu a obavy. Investoři se totiž obecně snaží riziku spíše vyhýbat a před volbami se tak mohou rozhodnout uzavřít některé své pozice či případně upravit svá portfolia, což může vést ke zmiňované zvýšené volatilitě na trzích. Pohybů na akciových trzích jsme v historii byli svědky i těsně po vyhlášení výsledků:

Pozor na zvýšenou volatilitu

S blížícími se volbami v roce 2024 by se investoři měli připravit na možné výkyvy na trhu. Index VIX a zvýšené požadavky na marže naznačují, že trhy budou s blížícím se datem voleb volatilní. Investoři by si toho měli být vědomi a přizpůsobit tomu své investiční strategie.

Tuto volatilitu jsme mohli zaznamenat v od prázdnin tohoto roku na technologických fondech. Samozřejmě tuto volatilitu ovlivňuje také spousta jiných proměnných.

Jaký to může mít dopad na konkrétní odvětví?

Výsledek nadcházejících prezidentských voleb bude mít zřejmě dopad na různá odvětví. Potenciální vliv může mít například politika Kamaly Harrisové, která se zaměřuje na klima a na odvětví obnovitelných zdrojů energie. U Trumpa může pak mít vliv například jeho očekávaná podpora fosilních paliv. V technologickém sektoru se také řeší regulační a antimonopolní otázky. I možný rozdílný přístup prezidentských kandidátů k tomuto tématu a celková nejistota, jakým směrem se situace bude dále vyvíjet, mohou způsobit výkyvy na trhu.

Volby v USA a jejich vliv na mezinárodní trhy

Volby v USA mohou ovlivnit i mezinárodní trhy. Zejména v zemích, které jsou do značné míry závislé na obchodu se Spojenými státy. Politické změny mohou ovlivnit vztahy, cla a obchodní dohody s ostatními státy. To bylo patrné během Trumpovy vlády, která zahájila obchodní válku mezi USA a Čínou a vzniklé napětí ovlivnilo globální akciové trhy. Obchodní politika tak může být v kampani klíčovým tématem, zejména vzhledem k napjatým vztahům mezi Spojenými státy a Čínou.

Teorie prezidentského cyklu

Teorie prezidentského cyklu naznačuje, že výkonnost akciových trhů může být spojena s fázemi funkčního období amerického prezidenta. Vysvětluje, jak politické a ekonomické změny během jednotlivých let prezidentství ovlivňují trh. Tento cyklus se dělí na čtyři roky prezidentského období:

  • První rok: Akciové trhy se v tomto roce často vyznačují relativně nízkými výnosy. Nová administrativa často nastavuje změny v politice, které mohou být pro ekonomiku krátkodobě bolestivé (např. zvyšování daní nebo změny v regulaci).
  • Druhý rok: V druhém roce bývají výnosy spíše průměrné. To lze z části přičíst přetrvávající nejistotě ohledně vládních politik a přizpůsobování se těmto politikám.
  • Třetí rok: Historicky vykazuje nejsilnější výkonnost akciového trhu. Jde o dobu, kdy už se pomalu blíží další volby a úřadující vláda často zavádí stimulační opatření, aby posílila ekonomiku a získala přízeň voličů.
  • Čtvrtý rok: Ve čtvrtém roce bývají výnosy kladné, ale mohou se lišit v závislosti na očekávaném výsledku voleb a slibované politice kandidátů.

 

 

 

 

 

 

Zdroje 

https://www.lynxbroker.cz/investovani/burzovni-trhy/burzovni-informace/obchodovani-burza/usa-volby-a-dopad-na-trhy/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/po-prezidentske-debate-stale-vede-harrisova-rozdil-v-klicovy/r~7e0b1fb4767c11efbf960cc47ab5f122/

Podcast Ve vatě: Ekonom: když vyhraje Trump, pocítí o každý Čech v peněžence

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-usa-trump-vs-harrisova-jak-vitez-z-bileho-domu-zmeni-evropu-257900

Tento článek není návod, jak investovat ani investičním poradenstvím.

Galerie
Zobrazit další články